Informatie & advies

Groepenkast samenstellen

Advies

Groepenkast samenstellen

1) Aansluiting

Bepaal of je een 1-fase of een 3-fase groepenkast nodig hebt

2) Aantal groepen

Bereken hoeveel groepen je nodig hebt voor de nieuwe groepenkast

3) Basis componenten

Welke componenten zitten er standaard in de groepenkast

4) Extra componenten

Kies eventuele aanvullende componenten voor je groepenkast

Als wij een groepenkast samenstellen en vervangen dan doen wij dat ook meteen goed. Wij werken alleen met de veiligste en meest degelijke componenten van het A-merk ABB.

groepenkast samenstellen advies

ABB groepenkast:

Z

Voorzien van KEMA-KEUR

Z

Voldoet aan productnorm NEN-EN-IEC 61439-3

Z

10 jaar productgarantie

Z

Topkwaliteit van hoogwaardig materiaal

Z

Uniek Busboard systeem

Z

Veiligheid en duurzaamheid verzekerd

ABB Hafonorm groepenkast

Wij bieden onze klanten een ABB Hafonorm groepenkast. Deze hoogwaardige groepenkasten zijn geschikt voor de woningbouw en de kleinere utiliteit. De ABB Haf Hafonorm groepenkast is modulair opgebouwd, hierdoor kan de groepenkast zowel in hoogte en breedte worden vergroot. De groepenkast is hierdoor eenvoudig te combineren tot een groot systeem. Voor iedere toepassing heeft Hafonorm de ideale kast, die snel en eenvoudig op maat te bouwen is.

De ABB Hafonorm groepenkasten zijn voorzien van een spanningsrail, Busboard geheten. Bij toekomstige uitbreidingen kunnen extra groepen (installatieautomaten) eenvoudig op het Busboard worden geklikt. Zo wordt het uitbreiden met een extra groep in de groepenkast een snelle en eenvoudige klus!

Keuzehulp meterkast samenstellen:

1) Aansluiting

Heeft u een 1-fase aansluiting? Dan staat er op uw kWh-meter (stroommeter) de waarde 220/230V vermeld. Heeft u een 3-fase aansluiting? Dan staat op de kWh-meter de waarde 3x 220/230 of 380/400V vermeld.

Verschil tussen 1-fase en 3-fase aansluiting

Een 3-fase aansluiting heeft meer capaciteit (3 x 25A) dan een 1-fase aansluiting (meestal 1 x 35A). Uw energieverbruik is namelijk te verdelen over de 3 fasen. Dit is handig als u apparaten heeft met een hoog energieverbruik. Denk aan een laadpaal voor een elektrische auto of een inductiekookplaat. Ook kan bij een 3-fase aansluiting krachtstroom gebruikt worden. Wil je in de toekomst de elektrische installatie uitbreiden hou dan rekening met een groepenkast samenstellen, dat een 3-fase groepenkast ook achter een 1-fase aansluiting kan worden aangesloten. Echter een 3-fase krachtgoep in een groepenkast zal niet functioneren bij een 1-fase huisaansluiting.

2) Aantal groepen

Ga je een groepenkast samenstellen, tel dan eerst hoeveel groepen je momenteel in je groepenkast hebt. Vervolgens tel je daar het aantal groepen bij op waarmee je de groepenkast wilt uitbreiden. Ga je misschien de groepenkast vervangen in verband met de aanschaf van een nieuwe keuken? Dan wordt geadviseerd om apparaten met een vermogen vanaf 2.000 Watt op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de vaatwasser, quooker, combimagnetron, inductiekookplaat of oven. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van je groepenkast.

3) Basis componenten

Een hoofdschakelaar is verplicht

Ga je een nieuwe groepenkast samenstellen of een bestaande groepenkast uitbreiden? Houd er dan rekening mee dat deze voorzien dient te zijn van een hoofdschakelaar. Dit geldt enerzijds voor woningen waarvan de bouwvergunning na 2005 is afgegeven en anderzijds als je ingrijpende veranderingen aan je huidige elektrotechnische installatie uit gaat voeren.

Minimaal twee aardlekschakelaars

Een aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van een stoppen- of groepenkast. Deze zorgt er namelijk voor dat de elektrotechnische installatie vroegtijdig uitgeschakeld wordt bij het ontstaan van zogenaamde lekstroom. Daardoor kunnen onveilige situaties zoals brand voorkomen worden.
Het is dan ook niet voor niets dat een aardlekschakelaar sinds 1975 in nieuwe of gewijzigde installaties verplicht is. Sterker nog: sinds 2005 moeten alle groepen achter minimaal twee aardlekschakelaars verdeeld worden.
Tot slot: je kunt maximaal vier installatieautomaten achter één aardlekschakelaar plaatsen. Wanneer je de groepenkast gaat samenstellen of vervangen, dien je hier rekening mee te houden.

Installatieautomaten (groepen)

Een installatieautomaat (groep) beschermt elektrotechnische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen. Dat kan zijn door kortsluiting of overbelasting. Op dat moment onderbreekt de installatieautomaat het elektrische circuit. Elke groep is minimaal beveiligd met één installatieautomaat, maar voor een fornuisgroep heb je er bijvoorbeeld alweer twee nodig.

4) Extra componenten

Fornuisgroep 2x 1-fase

Ga je elektrisch koken (inductie of keramisch met maximaal 7400 Watt)? Dan heb je een speciale fornuisgroep (2 x 1-fase) nodig. De fornuisgroep bestaat uit twee installatieautomaten die als één groep veelal aangesloten worden achter de aardlekschakelaar.

Kookgroep 3-fase

Ga je koken met een elektrisch kooktoestel met een aansluitvermogen vanaf 7600 Watt, dan heb je een krachtgroep nodig. Een krachtgroep kan alleen toegepast worden in een 3 fase groepenkast bij een 3 fase hoofdaansluiting.

Aardlekautomaat

Een aardlekautomaat is een combinatie van een aardlekschakelaar en installatieautomaat in één behuizing. Het grote voordeel van een aardlekautomaat is dat bij een lekstroom alleen de groep waarin de storing plaatsvindt, spanningsloos wordt. Een aardlekautomaat wordt daarom vaak toegepast als een aparte groep voor de tuinverlichting, schuur, een laadstation of een PV-omvormer.

Zonepanelen aansluiten

Als de fabrikant van de PV-omvormer een 6 mA verklaring heeft afgegeven, dan kan als eindgroep een aardlekautomaat type A met een aansprekwaarde van 300mA worden toegepast. Bij een 3 fase aansluiting, adviseren wij een 3 fase PV-omvormer. Deze zorgt ervoor dat de stroomverdeling in de groepenkast gunstiger wordt.

Laadstation aansluiten

Vanwege de langdurige belasting van de groepenkast, moet het laadsysteem worden aangesloten op een aparte groep. Als aparte groep wordt bij voorkeur een aardlekautomaat toegepast. Ga je een laadpaal aansluiten op je meterkast? Dan is het laadvermogen bij een 3-fase aansluiting 2 tot 3 keer sneller dan bij 1-fase aansluiting.

Warmtepomp aansluiten

Een warmtepomp dient bij voorkeur aangesloten te worden op een eigen groep in de groepenkast. Warmtepomp leveranciers adviseren om voor de beveiliging van deze groep gebruik te maken van een aard­lekautomaat (16 A, 30 mA) met C­-karakteristiek. Deze iets tragere automaat voorkomt overmatige en ongewenste afschakeling als de belasting van de warmtepomp de grenswaarden bereikt.