Heeft u een vraag?

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Groepenkast vervangen

Geen antwoord op uw vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Meterkast vervangen 1 fase

Als het gaat om het vervangen van een 1 fase groepenkast, zijn er verschillende voordelen waar je van kunt profiteren. Ten eerste kan het vervangen van een verouderde meterkast zorgen voor een veiligere elektrische installatie in huis. Moderne groepenkasten voldoen aan de huidige NEN1010 veiligheidsnormen en hebben betere beveiligingsfuncties, zoals aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar.

Daarnaast biedt het vervangen van een 1 fase groepenkast ook meer flexibiliteit en capaciteit. Met een nieuwe groepenkast kun je meer stroomgroepen toevoegen, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld extra apparaten wilt aansluiten of een uitbreiding aan je woning wilt doen.

Een 1 fase groepenkast kan maximaal worden samengesteld tot 12 groepen bij een hoofdaansluiting van 1x 35 Ampere (8 kVA).

Meterkast vervangen 3 fase
Hoofdaansluiting verzwaren

Als je van een 1 fase naar een 3 fase hoofdaansluiting wilt gaan, zijn er een paar stappen die je moet nemen. Het verzwaren van je aansluiting kan nodig zijn als je meerdere elektrische apparaten gelijktijdig gaat gebruiken of als je een 400 Volt krachtgroep nodig hebt voor bijvoorbeeld een laadpaal of een elektrisch kooktoestel met een aansluitvermogen vanaf 8 kW.

Allereerst moet je contact opnemen met de netbeheerder via de website www.mijnaansluiting.nl om te controleren of het mogelijk is om over te stappen naar een 3 fase aansluiting. Voor woningen is een 3× 25 Ampere aansluiting ruim voldoende. Vervolgens zal de netbeheerder een offerte voor je opstellen met de kosten voor het verzwaren van de aansluiting.

Zodra je akkoord gaat met de offerte en de kosten hebt betaald, en er een 3 fase groepenkast door een erkend elektricien is gemonteerd, zal de netbeheerder een monteur sturen om de nieuwe aansluiting te installeren. Dit kan enige tijd in beslag nemen, dus houd hier rekening mee bij het plannen van eventuele werkzaamheden.

Na installatie kun je genieten van alle voordelen van een 3 fase hoofdaansluiting. Je hebt nu meer vermogen tot je beschikking, wat betekent dat je meerdere elektrische apparaten gelijktijdig kunt gebruiken zonder overbelasting te riskeren.

Wat is een fornuisgroep

Een fornuisgroep is een specifieke groep in een groepenkast die speciaal is bedoeld voor het aansluiten van een inductiekookplaat. Een inductiekookplaat heeft over het algemeen een hoger vermogen dan andere elektrische apparaten in huis, daarom is het belangrijk om hiervoor een aparte fornuisgroep aan te leggen. Op deze manier kan de inductiekookplaat het benodigde vermogen krijgen zonder dat het de andere groepen overbelast.

Een inductiekookplaat heeft meestal een hoger ampèrage dan 16 ampère. De meeste inductiekooplaten hebben een aansluitvermogen tot ongeveer 7400 Watt en worden aangesloten achter een fornuisgroep van 2x 16ampère.  Het is belangrijk om deze groep te laten installeren door een erkend elektricien om ervoor te zorgen dat alles veilig en volgens de juiste normen gebeurt.

Wat is een kookgroep

Een 3 fase kookgroep in een groepenkast is een specifieke groep die wordt gebruikt voor het aansluiten van een elektrisch kooktoestel dat op een 3-fase aansluiting werkt. In Nederland hebben de meeste huizen een 3-fase aansluiting, wat betekent dat de elektriciteit over drie verschillende fases verdeeld wordt. Een 3 fase kookgroep bestaat uit drie aparte fasen. Hierdoor kan het kooktoestel het benodigde elektrisch vermogen gelijkmatig verdelen over de drie fases. Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van krachtige kooktoestellen, zoals inductiekookplaten, die veel vermogen nodig hebben.

Een 3 fase kookgroep wordt vaak aangeduid met “3x16A” of “3x25A”, waarbij het getal staat voor het aantal ampère dat elke fase kan leveren. Het is belangrijk om een erkend elektricien in te schakelen om een 3 fase kookgroep te installeren, zodat alles veilig en volgens de juiste normen gebeurt.

Groep voor zonnepanelen

Voor het aansluiten van zonnepanelen in een groepenkast wordt meestal een aparte groep gebruikt, genaamd een “PV-groep” of “zonnepanelengroep”. Deze groep is bedoeld om de elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen veilig en efficiënt te verdelen.

Een PV-groep kan worden geïnstalleerd als een aparte groep in de groepenkast, of als een aparte aardlekautomaat. Daarnaast is het van belang om de juiste capaciteit te kiezen voor de PV-groep, zodat deze voldoende vermogen kan leveren voor de zonnepanelen. Dit hangt af van het aantal en het vermogen van de zonnepanelen.

Het is belangrijk om een erkend elektricien te raadplegen om te bepalen welke optie het beste is voor jouw specifieke situatie, en jou hierbij kan adviseren en de benodigde aanpassingen aan de groepenkast kan uitvoeren.

Groep voor laadpaal

Voor het aansluiten van een laadpaal in een groepenkast wordt meestal een aparte groep gebruikt, genaamd een “laadpaalgroep” of “EV-groep”. Deze groep is speciaal bedoeld voor het opladen van elektrische voertuigen en zorgt ervoor dat de elektriciteit veilig en efficiënt wordt verdeeld.

Het is belangrijk om een erkend elektricien te raadplegen om te bepalen welke groep het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie. In de meeste gevallen wordt er een aparte groep aangemaakt in de groepenkast om de laadpaal aan te sluiten. Afhankelijk van de capaciteit van de laadpaal en de beschikbare ruimte in de groepenkast, kan dit een 1-fase of 3-fase groep zijn. Een elektricien kan dit voor je beoordelen en de benodigde aanpassingen aan de groepenkast uitvoeren.

Groep voor warmtepomp
Wat is een beltransformator

Een beltrafo is een handige transformator die wordt gebruikt om de netspanning van 230 Volt naar 8 Volt te verlagen voor een veilige werking van de deurbel en de beldrukker.

Aparte groep voor airco

Bij de aanschaf van een vaste airco installatie adviseren wij een installatieautomaat met een vertraagde uitschakelkarakteristiek. Dit voorkomt bij het inschakelen van de airco dat een standaard installatieautomaat direct uitschakelt door de tijdelijk hoge aanloopstroom. Een trage installatieautomaat zal dit voorkomen omdat deze geschikt is om een tijdelijke hogere aanloopstroom te overbruggen.

Faq dienstverlening

Klantenservice

Geen antwoord op uw vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Garantie

Wij verlenen 10 jaar garantie op de uitgevoerde werkzaamheden en de gebruikte materialen. Indien de consument een ABB groepenkast registreert op de website van ABB, dan biedt ABB een verlengde productgarantie van 10 jaar. Wij zijn aangesloten bij de branche organisatie Techniek Nederland. Deze organisatie heeft voor de aangesloten bedrijven diverse voorwaarden opgesteld voor het sluiten van een overeenkomst. Door deze voorwaarden bent u als klant verzekerd van garantie op het werk en de installaties. Ook bij geschillen kunt u terecht bij Techniek Nederland.

Levertijd groepenkast plaatsen

De uitvoering van een opdracht kan gemiddeld binnen 5 werkdagen worden uitgevoerd.

Werkgebied

Ons werkgebied richt zich voornamelijk op de regio’s:

Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, gedeeltelijk in Noord Brabant (Breda, Roosendaal, Tilburg) en gedeeltelijk in Noord-Holland (Hoofddorp, Amstelveen, Haarlem)

Dus, of je nu dichtbij Rotterdam of iets verder weg woont, wij staan klaar om jou te helpen binnen ons werkgebied.

Montagetijd groepenkast vervangen

Het vervangen van een groepenkast door onze monteur duurt gemiddeld een dagdeel (ochtend/middag)

Groepenkast met CE en KEMA-keur

Als het gaat om de veiligheid en kwaliteit van producten, is het belangrijk om te weten of ze voorzien zijn van CE- en KEMA-keurmerken. Deze keurmerken geven aan dat de producten voldoen aan Europese richtlijnen, veiligheids en kwaliteitsnormen.

Het is het altijd verstandig om vooraf te controleren of de producten (groepenkast) die een installateur levert deze keurmerken hebben. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je een veilig en betrouwbaar product in handen hebt.

Hillebrand Elektroservice plaatst alleen groepenkasten en onderdelen die door de originele fabrikant als compleet product zijn voorzien van een CE en het KEMA-keur kwaliteits keurmerk.

Zegelrecht
Hillebrand Elektroservice heeft zegelrecht. Wij mogen hierdoor het zegel van de netbeheerder verbreken om de installatie spanningsloos te kunnen maken. Bij oplevering van de werkzaamheden wordt de installatie weer opnieuw verzegeld.
Groepenkast kopen

Wilt u liever zelf een groepenkast kopen en deze laten installeren door een ervaren monteur, dat kan uiteraard ook. In onze webwinkel www.groepenkastcompleet.nl bieden wij een groot assortiment A-merk groepenkasten en groepenkast componenten tegen zeer scherpe prijzen.

Storing
Een installatieautomaat schakelt uit bij een kortsluiting of een overbelasting. Een aardlekschakelaar schakelt uit bij het ontstaan van een lekstroom. Beide situaties hebben betrekking op een storing in de achterliggende elektrische (woonhuis) installatie. De groepenkast heeft gezorgd voor een veilige uitschakeling van de elektriche installatie. Voor het verhelpen van deze storingen adviseren wij u altijd een installateur te raadplegen uit uw eigen omgeving.
Erkend Installateur
Wij staan als Hillebrand Elektroservice ingeschreven in het erkenningsregister van InstallQ (Erkenning 14718 InstallQ Elektrotechnisch). Ook zijn wij aangesloten bij de brache organisatie Techniek Nederland. Het is voor opdrachtgevers lastig om een vakbekwame installateur van andere aanbieders te onderscheiden. Met een InstallQ erkenning kan Hillebrand Elektroservice laten zien dat de juiste kennis en kunde aanwezig is om het installatiewerk goed en adequaat uit te voeren. Met de erkenning als “Erkend Installateur” maken wij het verschil met onze concurrenten. Uw groepenkast is meestal maatwerk. De Erkend Installateur regelt dit voor u!
Groepenverklaring

Voor het in kaart brengen van de groepenindeling in uw groepenkast kunt u gebruik maken van onze groepenverklaring invulformulier.

triangle right bottom 1